Scandinavian Trips (Norway - Flam) Part 6

May 26, 2017

Assalamualaikum...

Perasaan nak menulis masih berkobar-kobar..harap-harap kekal lah perasaan ini ye..hehehe. Ok...jom sambung kisah di Flam, Norway.

Pagi tu kami decide nak breakfast di restaurant area Mall of Flam tu. Untung betul duduk di Flam Hostel yang tak jauh pun nak berjalan ke Mall of Flam. Cuaca that morning memang awesome. Langit membiru dan matahari bersinar terang. Tenang rasanya, sebab jarang-jarang kenderaan bergerak di jalan raya. Orang yang stay di hostel pun takdelah ramaipun..so bertambahlah tenteramnya jiwa ni. Burung-burung berkicau riang..seriang hatiku ketika itu. Pandang lah mana-mana tempatpun..setiap sudut indah sekali. Jom layan photo sekitar hostel...

Inilah building hotel yang saya stay tu..dinding hotel ni semua diperbuat daripada kayu. Bilik saya bahagian bawah. Tingkap yang kedua dari kanan tu adalah bilik saya.

Building hostel yang berhadapan building hostel yang saya stay tu

Saya tak pasti yang bakal tunjukkan rupa ni adalah bunga atau daun

Kami ada 1 full day di Flam that day. Selalunya orang yang buat Norway in a Nutshell ni, hanya jadikan Flam ni sebagai persinggahan untuk naik pula Flambana Train untuk ke Mrydal dan seterusnya ke Bergen ataupun Oslo. Setelah berakhirnya di Bergen atau Oslo, makanya...complete lah Norway in a Nutshell. Tapi ada sedikit berbeza yang kami lakukan. Kami stay 2 malam ni Flam. Stay di Flam sangat recommended ye kawan-kawan. Kita boleh hayati keindahan alam ni area kampung, boleh stay di tempat di kelilingi gunung-ganang dan jauh dari kesibukan kota..i love it!!!

Ketika berjalan ke Mall of Flam, terjumpa rumah yang cun ni...the house is so cute and i love the colour

Depan rumah tersebut...admire sangat dengan pagar putih tu

Tempat tujuan kami...berharap sangat time tu restaurant dah buka.

Sambil-sambil cari breakfast...berlakulah activity snap sana snap sini..Orang Flam ni memang suka buat rumah, hotel, hostel atau kedai menggunakan kayu.

Di depan Toget Face..kelakar namanya..hehehe

Cruise yang kami naik sehari sebelum tu..

Akhirnya kami jumpa cafe yang sesuai lagi meyakinkan untuk masuk. Time tu saya hanya teringin nak makan roti dan coffee. Walaupun roti ni nampak keras..tapi tak lah keras sangat pun..saya suka sangat..my sis tak berapa suka..akhirnya pekena 2 biji lah roti ni..hehehe.

Kemudiannya bila dah kenyang, kami discuss lah nak buat apa semua. Sebelum ke sini ada jugak saya study hiking activity. Ada banyak trail untuk hiking ni. Bila search dari internet, tak jumpa pun map untuk reference. Tapi don't worry..boleh ke tourist information area building berkayu ni. Kita boleh minta staff tourist information explain trail apa yang sesuai untuk kita. Memandangkan kami berdua ni bukanlah pendaki pro..dan tak pernah pun mendaki, akhirnya kami memilih trail paling pendek..ala..jadilah..hahaha. Boleh ambil map dari tourist information. Trail kami tu bermula tak jauh dari Mall of Flam tu..ish..pemende hiking tu...hahaha. Ni bukan omong kosong..betul kami hiking..tak caya jom tengok photo

Let's go..out hiking start dari belakang building putih tu...Fretheim Hotel..ayuhhh

Huhuhu...adakah kami ke puncak gunung ni...teruskan membaca

Setelah berjalan menghala ke building putih yang mana ia adalah Fretheim Hotel

Baru nak start dah confius nak ke kanan ke kiri..hahaha..

Ohh..ada signboard rupanya...tamak gi pilih kanan..lebih jauh

Time ni baru 5 minit memanjat jalan berbukit...dah huuu sana huuu sini...pastu tercungap-cungap dah...isk isk isk...

View fjord ni memang tak jemu dipandang...so lawa.

10 minit pastu...huhuuu cantik...huhuhu lawa...fjord makin kelihatan. Time ni dua-dua orang bangga giler dah sebab hiking..wakakaka.

Sebenarnya inilah our hiking trail..lawak tak?? Mana da sampai puncaknya kalau setakat 600m berjalan..hahaha..poyo

Ini pun cukup bagi saya..saya bukannya ada stamina nak hiking. Suka-suka jer ni sebab tak susah sangat. Tak perlu apa-apa peralatanpun...cukup pakai sport shoes.

Suka sangat tengok cuaca that day...the sky is so bright!!!

Ada banyak kerusi disediakan di satu-satu tempat. Nak berkelah pun boleh sebenarnya. Tapi jangan lah mimpi nak terlena kat sini..sebabnya sejuk giler. Time saya rasa sangat tenang..happy..macam-macam lagilah. Syukur Ya Allah memberi aku kesempatan menyaksikan kehebatan bumi ciaptaanMu. 

Zoom sikit

Dari atas boleh nampak Flam Hostel yang kami stay tu....so cute!!!

Sungai

Saya rasa ni adalah sejenis bunga

Tak banyak bunga di Flam ni...saya jumpa yang ni jer

Lupa nak cabut then balik tanam kat rumah

End of hiking trail...hahaha. Apa kebendanya hiking..hahahah. Ala...janji rockkk!!!

Ye la uols...tu jer hikingnya..apa-apapun saya enjoyyyy!!!

Souvenir shop. Nak design rumah sendiri macam ni lah...hehehe.

Setelah siap hiking, kami gi shopping untuk our lunch. Kat area mall tu ada sebuah kedai. Kami beli frozen fish untuk buat masak steam. Banyak bahan masakan saya lupa nak bawa sekali. Semuanya dalam luggage bag di Bergen yang kami tinggalkan kat hotel. My sis dah kelaparan dah time tu sebab dia tak breakfast proper. Kami plan selepas lunch dan rehat, kami akan sambung explore Flam dengan basikal pula.

Kedai tu lebih dekat dengan bridge tu..so kami cross bridge tu untuk balik ke hostel

Small village yang aman tenteram

Makin menganjak ke tengahari, awan makin memenuhi langit.

Tengahari tu kami makan steam cod fish bersama nasi panas. Senang jer nak masak bila dah rice cooker comel tu..time masak nasi, letak ikan ni di dalam bekas tu kemudiannya letak bahagian atas..then tutup. Bila nasi dah masak..masak lah ikan tupun. Nasib baik ada garam free kt kitchen hostel tu..kalau tak, makan ikan tu takde perisa lah.

Bila dah kekenyangan, kami rest sekejap. Charge segala hp dan camera. Setelah ready nak cycling, kami menuju ke reception. Staff hostel tu akan test setiap basikal yang akan kami naik. Dia test break, gear semualah. Kemudian kami diberi peluang test pula. Saya ni kan pendek, agak susah nak cari basikal yang sesuai..hehehe. Charge yang dikenakan adalah 100 NOK untuk sejam. Ketika test basikal tu, dia takkan kira masa lagi. Masa akan dikira selepas kami keluar dari area hostel. Agak terkial-kial lah nak mengayuh sebab saya dah lama tak naik basikal..heehe. Tapi Alhamdulillah saya masih pandai. 

Maka..bermulalah cycling activity..excited..hehehe. Jom tengok view sepanjang saya cycling....

Area ni kan berbukit..memang payah nak kayuh...bila turun bukit..best giler sebab takyah kayuh. 

Asyik stop nak snap view...memang tak dapat nak tahan tengok view cun-melecun kat sini.

Sepanjang travel..this is my 1st time cycling..so fun uolssss

Tak tau bunga apa...tertarik betul saya

Setiap rumah macam takde orang jer...suka design rumah ni yang ada veranda depan pintu tu. 

Bongkah batu besar-besar yang dijadikan pagar ni sangat menarik..

Tengok bumbung rumah ni...wow....

Ada hiking trail area waterfall ni..time kami lalu..ada beberapa orang sedang hiking

Sungai yang mengalir deras..bunyi air yang menderu sungguh mengasyikkan

 
Di penghujung jalan...

Kami kayuh hingga ke hujung jalan. Tak berani pula nak kayuh area jalan yang lebih sibuk. Masa masih ada untuk pulangkan basikal...so kami just round area Mall of Flam lagi. Kemudiannya relax-relax kejap kat area macam tepi pantai.

Berakhir sudah activity hiking dan cycling kami di Flam. Cukup puas menghayati keindahan alam semulajadi di Flam ni. Jika yang suka hiking dan buat acitivity lasak..di sinilah tempatnya. Ada banyak hiking trail yang cukup mencabar menanti anda di sini. Activity orang macam saya ni...mampu setakat hiking 600m dan cycling 3-4km jer..hahaha. Saya bukan diva pun...biasa-biasa jer. Untuk next entry saya akan ceritakan penyambungan Norway in a Nutshell. Esok tu adalah hari terakhir kami di Norway. Sob sob sob...sedih betul nak tinggalkan Norway yang memberi saya memory yang indah.

Bai....

You Might Also Like

2 comments

  1. Cantik yang teramat, jeles akak tenguk. Nanti jangan lupa cerita pasal kos perbelanjaan kat semua tempat2 yg awak pi.

    ReplyDelete